ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΤΟΥ 3ου ΔΣ ΛΑΜΙΑΣ


ΘΕΜΑ:  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ–ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
 «Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα που συναντιέται συστηματικά, με κάποιο πρόγραμμα, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, ύστερα από κοινή συμφωνία».
Έτσι και εμείς ,θα έχουμε τη δική μας <<Λέσχη Ανάγνωσης>> στο χώρο του σχολείου, στα πλαίσια προγράμματος Φιλαναγνωσίας.
Οι συναντήσεις της Λέσχης θα είναι σταθερές, κάθε δεύτερη Κυριακή  6 - 7.30 το απόγευμα στη σχολική  αίθουσα του Α1 σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο, ξεκινώντας από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016.
Τα μέλη της Λέσχης θα απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα βιβλίο, την ψυχική επαφή και επικοινωνία με τα άλλα μέλη, θα διοργανώνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και μ΄ αυτό τον τρόπο θα αξιοποιούν δημιουργικά μέρος από τον ελεύθερο τους χρόνο.
Η ενασχόληση μ΄ ένα βιβλίο δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μοναχικό. Η ιδέα της Λέσχης  αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Το βιβλίο παρουσιάζεται σαν αντικείμενο συζήτησης της ομάδας. Το συναίσθημα που παραμένει μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου εξωτερικεύεται, είναι υπόθεση της ομάδας. Φεύγουμε απ΄ την προσωπική ανάγνωση και τη σιωπή και μεταφερόμαστε στη συλλογική συζήτηση και δραστηριότητα με σκοπό να έρθουμε πιο κοντά στο βιβλίο και την ουσία του. Να εμβαθύνουμε σ΄ αυτό και παράλληλα και στην ψυχή μας. Στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης επιβάλλεται η ύπαρξη παιγνιώδους ατμόσφαιρας. Η δουλειά γίνεται από τα παιδιά που αποφασίζουν μόνα τους μέσα στις ομάδες.     Ο δάσκαλος απλώς διευκολύνει τις καταστάσεις.
Από εφέτος θα λειτουργήσει παράλληλα με τη Λέσχη Ανάγνωσης κινηματογραφικό εργαστήρι όπου οι μικροί μαθητές θα βρουν νέους τρόπους έκφρασης με την εκμάθηση τεχνικών της κινούμενης εικόνας και τη δημιουργία μικρών ταινιών με άξονα λογοτεχνικά κείμενα αλλά και συγγραφή πρωτότυπων δικών τους σεναρίων.
Ο Κινηματογράφος, καθώς και τα εν γένει Οπτικο-Ακουστικά Μέσα στην εκπαίδευση, συγκροτούν ένα τρίπτυχο διδακτικό αντικείμενο, το οποίο συνίσταται από: α΄ ιστορική ανασκόπηση της νέας τέχνης, β΄ αισθητική θεώρηση και γ΄ γλωσσική ανάλυση κι επικοινωνιακή λειτουργία.

Δεν πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου έχει περάσει. Πιστεύουμε ότι μόλις τώρα ξεκίνησε εκ νέου, όπου το βιβλίο θα προσεγγίζεται πλέον μ΄ έναν τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο.
Tο όνομα της Λέσχης είναι <<ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ>>..

Την ευθύνη  λειτουργίας της Λέσχης , της παιδαγωγικής υλοποίησης και καθοδήγησης θα έχει η δασκάλα Παπαθανασίου Ελένη που συμμετέχει εθελοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου