ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ


Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας (Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων) οργανώνουν Σεμινάριο που έχει τίτλο  «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα». Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στην οδό Λεωνίδου σε συνεργασία με το συγκρότημα ΛΥΡΑΥΛΟΣ.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να αγγίξουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όπως: Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κ.α. Θα μάθουν τρόπους κατασκευής των οργάνων από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστά, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά. Τα μέλη της ορχήστρας ΛΥΡΑΥΛΟΣ θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους σε κάθε εποχή.
Το μουσικό αυτό ταξίδι συνοδεύεται από ελληνικούς μύθους, μέσα από προβολή διαφανειών με παραστάσεις αγγείων από σκηνές της μουσικής ζωής των αρχαίων Ελλήνων.
Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική, στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα (ο αρχαίος άσκαυλος ), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου .
Η παράσταση περιλαμβάνει και ένα μέρος από το νέο πρόγραμμα του Λύραυλου που έχει τίτλο «Ο Ήχος της Ανακύκλωσης» (πως να κατασκευάζουμε 40 αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης, όργανα που δεν βγάζουν απλά ήχο αλλά παίζουν εξαίσια μουσική).

Τα χρονοδιαγράμματα του Σεμιναρίου είναι: Προσέλευση 18.30 – 19.00 Παρουσιάσεις – Εργαστήριο 19.00 – 21.00. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για την προετοιμασία των βεβαιώσεων παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή είτε με e-mail: στο sxoldras_afth@yahoo.gr, είτε με ΦΑΞ στο 2231030647, είτε τηλεφωνικά στο Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων 2231030647 έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν στην περιοχή μας δύο πανελλαδικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις για την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με την 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών. Η «Φλόγα της Αγάπης», έχει ήδη ξεκινήσει το Πανελλήνιο ταξίδι της για να μεταλαμπαδεύσει μηνύματα αλτρουισμού και να μυήσει κάθε άνθρωπο στο θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προσφοράς ζωής στον συνάνθρωπο.
Διασχίζοντας ήδη την Ελληνική επικράτεια αλλά και γειτονικές χώρες, θα καταλήξει στις 23 Σεπτεμβρίου στην ΛΑΜΙΑ, διοργανώτρια πόλη της 28ης ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.

Η φλόγα θα περιοδεύσει στην περιοχή μας έως και την Παρασκευή 25/9 οπότε και θα αρχίσει στη Λαμία 3ήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Εθελοντισμό, με έμφαση στην Εθελοντική Αιμοδοσία. Τις μέρες αυτές (από 23 έως 25/9), διάφοροι σύλλογοι, φορείς και μεμονωμένα άτομα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία.
Η Σχολική Κοινότητα καλείται και αυτή, πάντα σε προαιρετική βάση, να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις, μεταφέροντας τα μηνύματα της αναγκαιότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας στους μικρούς μαθητές. Η συμμετοχή των Σχολικών Μονάδων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

1. Με ενημέρωση των μαθητών στη διάρκεια της εβδομάδας των εκδηλώσεων. (Σχετικό υλικό θα σας προωθήσει έγκαιρα το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων).

2. Η ενημέρωση των μαθητών θα μπορούσε να πάρει πιο πανηγυρικό χαρακτήρα αν η Σχολική Μονάδα δήλωνε συμμετοχή στην Λαμπαδηδρομία.
Πώς όμως μπορεί να πάρει μέρος στη Λαμπαδηδρομία ένα Δημοτικό Σχολείο ή Νηπιαγωγείο;

Επειδή είναι επικίνδυνο να βγουν οι μαθητές εκτός σχολείου, η φλόγα θα φτάσει στο προαύλιο του ενδιαφερόμενου σχολείου και εκεί θα γίνει η εκδήλωση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από πέρυσι αρκετές Σχολικές Μονάδες είχαν πάρει μέρος στις πρόδρομες εκδηλώσεις της Αμφικτιονίας, με συγγραφή κειμένων και ζωγραφική από τους μαθητές,

Για όσες Σχολικές Μονάδες ενδιαφέρονται, δηλώσεις Συμμετοχής στο Δήμο Λαμιέων [τηλ 2231067400, από 08.00 έως 14.00].